Nejranější záznamy o používání hub v TČM
– Wushi´er bingfang 五十二病房(168 př. n. l.)
– Šen-nungovův kánon bylin
Shénnóng běncǎo jīng
神農本草經(
TČM a léčivé houby
Většina hub má:
- sladkou chuť
- neutrální povahu
- tropismus často k meridiánům sleziny, žaludku,
jater a ledvin
- přesto mají své určité specifické účinky na YIN
či YANG, QI a krev, esenci JING, některé více
napravují trávení, jiné rozpouští hleny…
Sladká chuť
= základ stravy, ladí na každou sezonu
- YANG, směr pohybu vzhůru
- vyživuje, doplňuje QI, vztah ke slezině, pozd.létu
- uvolňuje /QI/, uvolňuje fyzicky i psychicky
- změkčuje, tlumí bolesti, zpomaluje akutní příznaky,
vstupuje do svalů a tkání
- působí proti chladu, nedostatku
- extrémní sladké – vyvolá úzkosti
Použití hub v TČM
TČM řadí většinu hub do nejvyšší kategorie léčiv,
které lze užívat bez nežádoucích účinků
dlouhodobě a ve vysokých dávkách.
Cíle léčby houbami v TČM:
– nastolit rovnováhu YIN a YANG
– podpořit tvorbu a oběh QI-XUE, obnovit esenci JING
(=> hlavně posílit funkce sleziny a ledvin)
– pročistit a chránit játra
– zprůchodnit dráhy a vyloučit TAN
Použití hub v TČM
- dle syndromologie TČM
(např. „porii na odfiltrovávání vlhkosti a posílení sleziny“)
- symptomatické
(např. „cordyceps na vyčerpanost“, AVŠAK pro správné použití je nutno ověřovat shodu se
základním syndromovým modelem cordycepsu)
- dle charakteristik TČM (hlavně dle povahy: vyrovnaná vs. teplá)
- příp. dle ovlivňovaných funkčních okruhů
(např. oběh tekutin v těle můžeme ovlivňovat přes slezinu i přes ledviny)
Použití využívá komplexního přístupu ČM
zohledňujícího souborný účinek celé přírodní látky
v kontextu zdravotního stavu konkrétního jednotlivce,
tedy průnikem definovaných charakteristik látky (houby)
s viděným syndromem (u pacienta).
.
.
Mykoterapie VII.
léčivé houby & houbová výživa
© 2007-2018 MUDr. Zuzana Vančuříková, Karel Šimonovský Mykoterapie VII Praha
Nejnovější komentáře