Zmrzlina a čínská medicína. Kam na domácí zmrzlinu v Praze?

Posted: Červenec 4, 2017 By: Comment: 1

Zda-li jste absolventy škol čínské medicíny, sami víte z kolika možných perspektiv by se dalo o zmrzlině hovořit. Můžeme začít popsáním její extrémně studené povahy, pokračovat jejími projevy v těle a skončit u možných následků, které by mohly vzniknout jejím konzumováním často nebo konzumováním v „nepoladěném organismu“. Hojný zmrzlinový životní styl tedy dokáže vytvořit v těle nerovnováhu. Čínská medicína by se zmrzlinou konkrétněji spojila třeba pojmy jako vnější vítr, vlhkost, chlad, oslabení žaludku. Stručně řečeno, zmrzlina není jídlem, je pochutinou, a přesně tak je potřeba s ní zacházet.

Už v komiksech o Rychlých šípech jsme se jako malí mohli dozvědět, že je třeba fyzické tělo v parném létu zchlazovat postupně, nikoliv šokem. Ať už se zchlazujeme zvnějšku nebo zvnitřku, nezapomínejme, jaká tělesná teplota je nám lidem vlastní. Teplota pod bodem mrazu to není. Ani vám samotným není příjemné, když je venku bod nulou a vy jste bez kabátu a šály. Jak asi je tělu, když mu vně pošlete celý „polárkáč“, aniž byste ho předtím na to připravili? Báječně asi ne.

Pokud nejste v období, kdy potřebujete striktně dodržovat čínsko-medicínské dietetické rady, cítíte se ve svém těle dobře a máte chuť si zalaškovat a užít tuto dobrou zmrzlou pochoutku, nechte se inspirovat dalšími odstavci článku. Protože, občas je potřeba tělo trochu procvičit i vně a rozkošnicky si něco sladkého užít! A když užívat, tak ať to stojí za to!

 

 

Zmrzlinárny v srdci Prahy

Doporučujeme zmrzlinárny, kde většinu zmrzky netvoří palmový nebo jiný rostlinný tuk hojně používaný potravinářskými velikány. Chceme přívětivou zmrzlinu pro Čecha majícího v oblibě české mléko nebo Čecha,
který z nějakých důvodů mléko nemůže (vegané, alergici), ale chce dobrou zmrzlinu, nikoliv náhražku.

 

Angelato

V dnešní době velmi oblíbená zmrzlinárna, kde však dva kopečky domácí zmrzliny stojí devadesát korun. Setkat se zde můžeme s příchutěmi jako je slaný karamel, kokos, káva, ale i s klasickou pistácií, vanilkou nebo citrónovou. Angelato je nejbližší zmrzlinárnou od CIMEDu, cca 150 metru po kolejích směrem Malostranské náměstí. Dělají tu dobrou kávu a v átriu mají toalety – pokud jste v horkém dni přepiti vodou a potřebujete si odhlehčit. Otevírají v 11  hodin dopoledne. Myslíme, že návštěva Angelata je dobrou volbou, i když pro mnohé se stává první návštěva i tou poslední vzhledem k ceně.

 

Creme de la Creme

Méně známější zmrzlinárnou je Creme de le Creme v Husově ulici, od CIMEDu je položený mnohem dále. Ovšem velké porce zmzlin, typické kornoutky a nevšední zmrzlinové příchutě vás dostanou. Pyšní se italským přístup k výrobě zmrzlin a to celkem právem. Na své si tu přijdou i vegani a alergici. Citrón s mátou, Oreo cookies, lesní směs, hořká čokoláda s karamelem a mořskou solí jsou jen několika příklady zmrzlinových anomálií. Klasiku mají ovšem také.

 

A kam chodíte na zmrzlinu vy? Podělte se s námi o své tipy v komentářích.

 

Comment

  1. erko

    Od té doby co chodím pravidelně do Cimedu, tak na zmrzlinu spíš nechodím. Občas ale následují své chutě,, a to si pak koupím nejraději tu tzv. z boxu, kdy si můžu přečíst z čeho přesně je zmrzlinka vyrobena. Ale jeden tip na zmrzlinárnu mám – Jadranská zmrzlina na náměstí ve Slavonicích, vyrábí ji tam bývalý zlatník přestěhovaný k nám údajně z také již bývalé Jugoslávie. Neotírá kopeček tzv. zevnitř, naopak nandá i co přesahuje odměrku, a doporučuji posadit se s kornoutem na nedaleké lavičky, protože se možná budete chtít vrátit pro další porci.